Normec kantoorpand
22-06-2021

Loden waterleidingen opsporen

Door de coronacrisis is volksgezondheid momenteel het állerbelangrijkste wat de wereld bezighoudt. Diverse instanties zijn bezig met het belang van gezondheid tijdens én na de verdere versoepeling van de lockdown. Ook wij als adviesbureau zijn hier druk mee; vooral met het veilig in gebruik nemen van gebouwen en waterinstallaties. Veilig en gezond drinkwater is namelijk óók essentieel voor de gezondheid.

Gezondheidsrisico’s van lood in water

Eind vorig jaar verscheen er een nieuw rapport van de Gezondheidsraad over de gezondheidsrisico’s van lood in drinkwater. Hierdoor kwam er veel aandacht voor het probleem van loden waterleidingen in woningen van voor 1960. In Nederland gaat het om zo’n 100.000 tot 200.000 woningen. Lood in drinkwater is met name gevaarlijk voor kwetsbare groepen als kinderen, zwangeren en ouderen. Het binnen krijgen van te veel lood kan negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel.

Hoe herken je loden leidingen?

Zoals aangegeven kunnen in woningen van voor 1960 loden leidingen voor komen. In huizen die later zijn gebouwd is ander materiaal gebruikt. Loden waterleidingen herken je aan de grijze kleur en een wat onregelmatige vorm. De aansluitingen bestaan niet uit koppelstukjes, maar uit een verdikking van de leiding zelf. Soms zijn waterleidingen weggewerkt, bijvoorbeeld onder een vloer. Om zeker te weten of er loden leidingen aanwezig zijn, kunnen wij een meting doen.

Heeft u loden waterleidingen in uw portefeuille?

Ook als gemeente of corporatie kunt u te maken hebben met de aanwezigheid van loden waterleidingen in de eigen vastgoedportefeuille. Het is belangrijk om deze leidingen zo snel mogelijk op te sporen en te vervangen. Huurders, gebruikers en bewoners vertrouwen er immers op dat er schoon en veilig water uit de kraan komt. Of het nu gaat om drinkwater in een druk kinderdagverblijf, grote school, kwetsbaar verzorgingshuis, woningcomplex, gemeentehuis of kantoor.

Door de lockdown zijn veel projecten rond lood in water tijdelijk stil komen te liggen. Nu veel gebouwen en instanties weer heropenen en gaan draaien, willen veel gemeentes en corporaties hier graag weer mee aan de slag.

Wat te doen als gemeente of corporatie?

Vermoedt u als gemeente of woningcorporatie de aanwezigheid van loden leidingen in uw gebouw of complex? Dan kunnen wij dit direct voor u testen. Veilig en gezond drinkwater is immers van levensbelang! Als drinkwaterexpert doen wij er alles aan om te zorgen dat iedereen veilig gebruik kan blijven maken van kranen en waterleidingen in uw gebouwen. Juist nu.

Wij zijn volledig gecertificeerd en analyseren de watermonsters direct in ons geaccrediteerde laboratorium. Hierdoor heeft u meteen duidelijkheid over de mogelijke aanwezigheid van teveel looddeeltjes in uw drinkwater. Zodat u weet of en waar u loden leidingen snel moet vervangen. Bovendien helpen wij graag met het zorgvuldig en inhoudelijk beantwoorden van bewonersvragen en het wegnemen van hun zorgen. Het is immers prettig als de relatie met uw huurders en bewoners goed is.

Meer weten over veilig drinkwater?

Benieuwd naar onze complete dienstverlening voor lood in water? Neem dan contact met ons op.

 

 

Normec AquaServa Normec AquaServa logo Folkert Elsingastraat 42 3067 NW Rotterdam +31 880 062 500 https://linkedin.com/company/normec-aquaserva/
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte
Direct legionella advies nodig?

Menu

Zoek op de website