Normec kantoorpand
19-05-2019

Legionella-uitbraak België: al 16 patiënten, één dode

Een legionella-uitbraak in de buurt van het Belgische Gent heeft al één mensenleven geëist. Vijftien andere patiënten liggen in het ziekenhuis. Eentje verkeert in levensgevaar. De besmettingsbron is nog niet bekend, meldt Het Laatste Nieuws. 

Het dodelijke slachtoffer is een 50-jarige man uit Gent. Hij belandde vorige week maandag in kritieke toestand in het ziekenhuis. Zijn huid was grijs, hij had hoge koorts, hoestte fel en was zeer kortademig. Aan een legionellabesmetting werd niet meteen gedacht, verklaarde een verpleegster gisteravond tegenover de Vlaamse nieuwszender VTM.

De volgende dag was de gezondheid van Hervé Férodet al zo verslechterd dat hij aan de beademing moest. Afgelopen weekend overleed de vijftiger. Hij woonde alleen in de Gentse Kanaalzone en was diabetespatiënt.

Gentse haven
Férodet was de eerste van zestien personen die met een legionellabesmetting in het ziekenhuis belandden. De voorlopig laatste patiënt werd zondag opgenomen. Zes slachtoffers zijn 65-plussers met een chronische ziekte of een verminderde weerstand. De jongste patiënt is 25, de oudste 90 jaar.

De meeste patiënten komen uit Evergem, enkele uit het nabijgelegen Gent. Onderzoek moet uitwijzen of ze eenzelfde plek hebben bezocht maar volgens de eerste bevindingen is daar geen sprake van. Wél komen ze allemaal uit de omgeving van de Gentse haven.

Drinkwater
Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid denkt daarom dat de besmettingsbron wel eens in een koeltoren voor drinkwater kan liggen. ,,Mogelijk kon besmette waternevel zich in de open lucht verspreiden en sloeg die daarna ergens neer”, verklaarde een woordvoerder tegenover Het Laatste Nieuws.

Het Agentschap heeft monsters genomen in de koeltorens van 17 bedrijven in de Gentse haven. De monsters zijn op kweek gezet. Omdat de bacterie eerst moet kunnen groeien in zo’n watermonster worden de resultaten pas maandag verwacht. Een legionella-uitbraak eiste al eerder dodelijke slachtoffers in België. In november 1999 stierven vijf mensen die de besmetting hadden opgelopen via bubbelbaden op een beurs in Kapellen bij Antwerpen.

Mogelijk kon besmette waternevel zich in de open lucht versprei­den en sloeg die daarna ergens neer.

Negen maanden daarvoor was Nederland getroffen door een grote legionella-uitbraak. Ruim 200 bezoekers van de Westfriese Flora in Bovenkarspel raakten besmet door verneveld water uit twee smerige bubbelbaden. Van de patiënten bezweken er 32 aan de gevolgen van de besmetting.

In oktober 2014 overleed een 69-jarige man uit Enkhuizen nadat hij besmet was geraakt in een sauna in het Noord-Hollandse Avenhorn. Legionella is een bacterie die voorkomt in water. Besmetting vindt plaats door het inademen van besmette druppeltjes waternevel. Vooral douches met een drukknop in zwembaden en bubbelbaden kunnen de bacterie verspreiden. De bacterie leeft in grond-, oppervlakte- en drinkwater en gedijt goed in stilstaand water met een temperatuur tussen de 25 en 45 graden.

Niet iedereen wordt ziek
De bacterie kan de veteranenziekte veroorzaken, een ernstige, soms dodelijke, longontsteking. Niet iedereen wordt ziek. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 300 mensen zo’n longontsteking. Risicofactoren zijn een leeftijd boven de veertig, roken, overmatig alcoholgebruik en een verminderde weerstand.

Bron: AD

Normec AquaServa Normec AquaServa logo Folkert Elsingastraat 42 3067 NW Rotterdam +31 880 062 500 https://linkedin.com/company/normec-aquaserva/
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte
Direct legionella advies nodig?

Menu

Zoek op de website