Kraan stromend water met lood
03-05-2021

Hoe schadelijk is lood in drinkwater en wat kunt u er aan doen?

In woningen van voor 1960 kunnen nog loden leidingen aanwezig zijn. In Nederland zijn er nog tussen de 100.000 en 200.000 woningen met loden leidingen (Rapport Gezondheidsraad, nov. 2019). Hierdoor kan er lood in uw drinkwater komen. Ook bij nieuwe leidingen in nieuwbouwhuizen kan tijdelijk lood in het drinkwater terecht komen. Deze loden deeltjes zijn slecht voor de gezondheid, met name voor zwangere vrouwen en jonge kinderen. Hoe schadelijk is lood precies en wat kunt u er aan doen?

Schadelijkheid van lood in drinkwater

Lood is een zwaar metaal en als u loden leidingen in huis heeft kunt u ook een kleine hoeveelheid lood binnen krijgen via drinkwater. Uit onderzoek blijkt dat een teveel aan lood een negatieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van hersenen en het zenuwstelsel van ongeborenen en jonge kinderen tot en met 7 jaar. Het kan leiden tot een iets lager IQ en gedragsveranderingen. Vooral zuigelingen die flesvoeding krijgen lopen risico.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaf daarom in 2000 het advies om de norm voor lood in drinkwater aan te scherpen tot 10 microgram per liter water. Als er loden waterleidingen aanwezig zijn, kan het drinkwater die norm overschrijden.

Loden leidingen vervangen

Het is daarom belangrijk om loden leidingen zo snel mogelijk te vervangen. Of als dit niet lukt, deze om te leggen. Is vervangen of omleggen te duur of complex? Zorg er in ieder geval voor dat u de leiding richting de keukenkraan vervangt; dit is immers de plaats in huis waar het water vooral gebruikt wordt als drinkwater.

U kunt loden leidingen makkelijk herkennen aan hun dof-grijze kleur en een dof geluid als u er met bijvoorbeeld een lepel op slaat.

Loodinname via kraanwater

Bron: Advies Gezondheidsraad, november 2019

Flessenwater en doorspoelen

Totdat uw loden leidingen zijn vervangen, kunnen zwangere vrouwen en kinderen tot 8 jaar het beste flessenwater gebruiken. Gebruik ook alleen flessenwater in plaats van kraanwater bij het geven van flesvoeding. Het koken van water heeft geen zin en verwijdert de looddeeltjes niet. Daarnaast wordt aangeraden om de kraan ‘s ochtends 2 minuten door te spoelen voor het eerste gebruik. In hoeverre dit doorspoel-advies effectief is, is echter onduidelijk.

Heeft u een nieuwbouwwoning of nieuwe waterleidingen? Ook dan is het advies om de eerste 3 maanden de kraan eerst door te spoelen vóór u het als drinkwater gebruikt.

Meer informatie?
Advies Gezondheidsraad, november 2019
Meest gestelde vragen lood in drinkwater GGD Amsterdam
Informatie lood in drinkwater RIVM

Vragen?
Heeft uw vragen over bovenstaande informatie? Neem dan gerust contact met ons op via +31 880 062 500 of via info-aquaserva@normecgroup.com.

Deze dienst is wellicht interessant voor u

Veiligheidskeuring woningen meterkast

Installatieveiligheid woningen

Met een veiligheidskeuring komen gebreken tijdig aan het licht, voldoet u aan belangrijke wet- en regelgeving en voorkomt u ongelukken.
Normec kantoorpand

Voldoet mijn gebouw aan alle veiligheidseisen?

Laat u adviseren door onze expert! Stuur direct een bericht
Normec kantoorpand
Normec AquaServa Normec AquaServa logo Folkert Elsingastraat 42 3067 NW Rotterdam +31 880 062 500 https://linkedin.com/company/normec-aquaserva/
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte
Direct legionella advies nodig?

Menu

Zoek op de website