Normec kantoorpand
19-09-2017

Bouwwereld onderschat Legionella

Doordat de bouw de gevaren van legionella stelselmatig blijft onderschatten, vallen er elk jaar onnodig tientallen doden. Dat zegt het kennisinstituut van de installatiesector ISSO volgens het AD in een onderzoek.

Door het niet naleven van de regels blijken veel nieuwe huizen en gebouwen niet legionellabestendig: koude en warme leidingen worden nogal eens in één schacht aangelegd en kruisen elkaar regelmatig, terwijl dat wettelijk niet mag.

Irene van Veelen, projectcoördinator bij ISSO, zegt in een reactie aan het AD dat praktijkrichtlijnen voor het aanbrengen van koude en warme zones nauwelijks worden toegepast. ‘Als een gebouw eenmaal bouwkundig is ingedeeld, is het afwijken van de richtlijnen soms onvermijdelijk.’

Overbodige stukken leiding worden bovendien niet verwijderd, maar ‘afgedopt’, waardoor dode uiteinden ontstaan. Dat is ideaal voor de legionellabacterie, die gedijt in stilstaand water tussen de 25 en 45 graden. Legionella maakt in Nederland twintig tot dertig dodelijke slachtoffers per jaar.

Volgens Van Veelen is er meer aandacht nodig voor de gevaren van legionella. ‘Kijkend naar het aantal dodelijke slachtoffers en naar de blijvende impact van een besmetting op iemands gezondheid, is veel meer bewustwording, aandacht én controle gerechtvaardigd.’ ISSO wil dat drinkwaterbedrijven meer gaan controleren, ook tijdens de bouw. Ook zouden installateurs, aannemers en architecten meer moeten samenwerken.

Bron: ANP/AD

Normec AquaServa Normec AquaServa logo Folkert Elsingastraat 42 3067 NW Rotterdam +31 880 062 500 https://linkedin.com/company/normec-aquaserva/
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte
Direct legionella advies nodig?

Menu

Zoek op de website