Normec kantoorpand
19-05-2018

561 Nederlanders met legionellabesmetting

Een recordaantal van 561 Nederlanders hebben vorig jaar een legionellabesmetting opgelopen. Van hen zijn er 31 overleden, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend. Het gaat om een forse toename. In 2016 raakten 454 mensen besmet, van wie er twintig zijn overleden.

De toename hangt mogelijk samen met de verandering van het klimaat. Door het warme weer worden zogeheten koeltorens in gebouwen, ideale plekken voor de legionellabacterie, intensiever gebruikt. Het RIVM zegt dat er meer onderzoek nodig is om de oorzaken goed vast te stellen.

Een andere oorzaak zou kunnen liggen bij afvalwaterzuiveringen van twee bedrijven in de vleesindustrie in Brabant. Die installaties zijn eerder aangewezen als bron voor mogelijke legionellabesmettingen in die regio.

Legionella kan longontsteking veroorzaken

Legionella is een bacterie die een acute infectie van de luchtwegen kan veroorzaken. Soms veroorzaakt de bacterie een zware longontsteking, beter bekend als de veteranenziekte.

Het RIVM maakte ook bekend dat afgelopen winter 900.000 mensen geveld waren door de griep. Dat zijn er zo’n 400.000 meer dan in het voorgaande griepseizoen. Door het hoge aantal griepgevallen lagen veel ziekenhuizen maanden overvol met patiënten. Zij moesten vanwege complicaties van griep, meestal longontsteking, opgenomen worden.

Normec AquaServa Normec AquaServa logo Folkert Elsingastraat 42 3067 NW Rotterdam +31 880 062 500 https://linkedin.com/company/normec-aquaserva/
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte
Direct legionella advies nodig?

Menu

Zoek op de website